Μήνυμα Κοινοτικό Συμβούλιο Επιχειρήσεις Επικοινωνία
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις
Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους
Δημοκρατίας 2,4760 Όμοδος
Τηλ : 25422453
Φαξ : 25422519
E-mail : info@omodos.org
 
ΜΟΥΣΕΙΑ > ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΔΑΝΤΕΛΑΣ

Την ιδέα για την δημιουργία του Κέντρου έθεσε η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η υπηρεσία σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους, εντόπισε , μελέτησε, κατέγραψε τον τρόπο κατασκευής της πιπίλας και οργάνωσε το Κέντρο διάσωσης της Ομοδίτικης πιπίλας. Το Όμοδος εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα παραγωγής της πιπίλας.

Η σημασία της ίδρυσης του Κέντρου είναι πολύ μεγάλη. Αποτελεί ένα μέρος μιας αξιόλογης συλλογής δειγμάτων δαντέλας και έχει σαν σκοπό του τη διαφύλαξη της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, της κατασκευής της δαντέλας, της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς μας και την προβολή στους νεότερους, ειδικότερα στις νέες, της προσφοράς της γυναίκας του Ομόδους στην ανάπτυξη αυτού του είδους της οικοτεχνίας.Δεν είναι μόνον μια παραδοσιακή τέχνη από μητέρα σε κόρη και από τη γιαγιά στην εγγονή, είναι μια καλλιτεχνική ευαισθησία της πολιτιστικής παράδοσης, μια τεχνοτροπία που είναι βαθιά ριζωμένη στη ψυχή των γυναικών του Ομόδους.

Σήμερα το νεοσυσταθέν Κέντρο διάσωσης δαντέλας στεγάζεται σε ένα στενόμακρο δωμάτιο της βόρειας πτέρυγας του Μοναστηριού, όπου παλαιότερα χρησίμευε σαν κελί των μοναχών. Εδώ και λίγο καιρό άρχισε η λειτουργία του, ντόπιοι και ξένοι μπορούν να το επισκεφθούν και να θαυμάσουν τις περίφημες πιπίλες.

Στο Κέντρο διάσωσης φυλάγονται αξιόλογα τεμάχια πιπίλας, περισσότερα από εκατό και αποτελούν μόνον ένα μέρος από την πλούσια συλλογή δειγμάτων που διαθέτει η γυναίκα του Ομόδους και τα προορίζει για τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Η συμβολή της αγρότισσας γυναίκας του Ομόδους

Η Ομοδίτισσα γυναίκα με μεγάλη αγάπη, προθυμία και περηφάνια δέχτηκε τη δημιουργία του Κέντρου και το άκουσμα αυτό, οι περισσότερες από τις γυναίκες οι ονομαζόμενες «πιπιλλαρένες» πρόσφεραν άλλες δωρεάν και άλλες με δανεισμό, μέρος από τα δημιουργήματα τους που τα έβγαλαν από τα ερμάρια, όπου τα φύλαγαν για να τα δώσουν στα παιδιά τους σαν προίκα. Πρόσφεραν η κάθε μια διαφορετικά σχέδια και μεγέθη ώστε ο εκθεσιακός χώρος να είναι πιο πλούσιος και όμορφος.

Σίγουρα , οι αγρότισσες γυναίκες του Ομόδους είναι αξιέπαινες και αξίζουν θερμών συγχαρητηρίων για το ζωηρό ενδιαφέρον και την αγάπη τους που επέδειξαν για τη δημιουργία του Κέντρου διάσωσης της πιπίλας. Οι νοικοκυρές του Ομόδους εκτός από το νοικοκυριό και τη σκληρή δουλειά που προσφέρουν στο αμπέλι δίπλα στον άνδρα τους, τις ελεύθερες τους ώρες ασχολούνται με το φτιάξιμο της χειροποίητης πιπίλας. Έτσι, επισκεπτόμενος κάποιος το Όμοδος θα δει τις γυναίκες του χωριού, παλαιότερα νέες και γριές, σήμερα περισσότερες γριές να μαζεύονται τον μεν χειμώνα στην λιακάδα , το δε καλοκαίρι στο πιο ωραίο σκιερό μέρος της γειτονιάς, με ένα βελόνι στο χέρι για να φτιάχνουν την περίφημη παραδοσιακή πιπίλα.

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στη βελτίωση και συμπλήρωση του κεντήματος της αγροτικής οικογένειας, διαθέτοντας τα όμορφα χειροποίητα κεντήματά τους, στους επισκέπτες. Ακόμα και σήμερα αρκετές γυναίκες, πέραν τον εξήντα, χρησιμοποιώντας το μεράκι που τις διακρίνει, την εργατικότητα και πιστεύω θα συνεχίσουν και στο μέλλον να φτιάχνουν αυτά τα μοναδικά στο είδος τους δημιουργήματα της λαϊκής τέχνης. Όμως, καλούμε τη σημερινή γενιά, ιδιαίτερα των νεαρών κοπέλων ν' αρχίσουν να μαθαίνουν να πλέκουν τη πιπίλα που τους δημιούργησαν και κληροδότησαν οι παλιές γενιές.

Γι' αυτό, η εκπαίδευση των νεαρών γυναικών απαιτεί ιδιαίτερη σημασία. Η Ευρωπαϊκή πορεία μας , οι προκλήσεις των καιρών και η αναγκαιότητα εναρμόνισης της κύπριας αγρότισσας με την Κοινή Αγροτική Πολιτική επιβάλλουν την εντατική διατήρηση και αναβίωση της λαϊκής παράδοσης και τέχνης. Τέτοιες εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται μέσα από τα προγράμματα της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και της Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας του Τμήματος Γεωργίας. Παράλληλα, η μελέτη για τη δαντέλα του Ομόδους και γενικά της Κυπριακής δαντέλας, θεωρείται ότι πρέπει να αρχίζει να γίνεται από ειδικούς μελετητές και ιστορικούς και να ενταχθεί στην ευρύτερη έρευνα του νεώτερου υλικού πολιτισμού. Μόνον τότε θα πάμε μπροστά αν επιστρέψουμε στην παράδοση του τόπου μας και βιώσουμε τα γνήσια χαρακτηριστικά του.

Επιμέλεια κειμένων: Παναγιώτης Σωκράτους
Γραμματέας εκκλησιαστικής επιτροπής

 

Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.