Ποιητές

Γεννήθηκε στο Όμοδος κοντά στο 1867 και δούλεψε σαν δάσκαλος στο χωριό Πισσούρι. Αναφέρεται ότι ασχολείτο και με την ζωγραφική και μια φορά γέμισε τους τοίχους του δημοτικού σχολείου που εργαζόταν με ζωγραφιές του και που οι κάτοικοι τις θεώρησαν σαν «καρικατούρες». Ο ποιητάρης δάσκαλος στιχούργησε πολλά ερωτικά τραγούδια για μια κοπέλα για την οποία ήταν σφοδρά ερωτευμένος, την Παρασκευού του Πατή, η οποία όμως δεν ανταποκρινόταν στο ερωτικό κάλεσμα του και για αυτό το λόγο ο δάσκαλος ποιητάρης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Πισσούρι.

Ο λαϊκός αυτός ποιητής καταγόταν από το Όμοδος αλλά κατοικούσε στο χωριό Τραχυπέδουλα, όπου ασκούσε το γεωργικό επάγγελμα.

Το ποιήμά του «Η περιγραφή του Αμιάντου και οι τοκογλύφοι της Κύπρου» το οποίο έγραψε και εξέδωσε το 1927, ήταν ένα ξέσπασμα χαράς του ποιητή, με την εμφάνιση του μεταλλείου αυτού, γιατί πάρα πολλοί φτωχοί, βρήκαν δουλειά σε αυτό και έτσι γλίτωσαν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους από τους μισητούς τοκογλύφους.

Ο ποιητάρης Γεώργιος Χατζηηλίας κατάγεται από το Όμοδος και υπηρέτησε σαν εθελοντής κατά την διάρκεια του Ελληνοβουλγαρικού πολέμου. Ήταν στρατιώτης του 18 ου συντάγματος της 6 ης μεραρχίας.